Bel ons: 085-2730227

Welke hypotheekvormen zijn er?Als u een hypotheek gaat afsluiten dan ontdekt u al snel dat er heel veel verschillende hypotheekvormen zijn. Voor 1 januari 2013 kon u in principe alle vormen afsluiten. Na 2013 zijn de regels verandert als u in aanmerking wilt komen voor de hypotheekrenteaftrek. U bent hierdoor verplicht om uw hypotheek binnen 30 jaar maandelijks af te lossen. Hierdoor kan u eigenlijk alleen nog maar kiezen uit de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Voor deze regeling konden we nog kiezen uit de volgende hypotheekvormen:

  • Annuïteitenhypotheek.

  • Lineaire hypotheek.

  • Spaarhypotheek

  • Beleggingshypotheek

  • Aflossingsvrije hypotheek

  • Levenhypotheek

  • Krediethypotheek

  • Spaarbeleggingshypotheek

Het is nog wel mogelijk om voor een andere hypotheek te kiezen, alleen wordt dit sterk afgeraden. U loopt namelijk een groter risico op een restschuld en u kan geen aanspraak meer maken op de hypotheekrenteaftrek.

De annuïteitenhypotheek is een lening waarbij u iedere maand een stukje aflost van de hypotheek. Als de hypotheekrente niet wijzigt dan blijft u maandelijks hetzelfde bedrag betalen. Het vaste bedrag bestaat namelijk uit een deel rente en een deel aflossing. De verhouding zal in de loop der tijd gaan veranderen. Als u meer aflost dan betaalt u minder rente. Dit bedrag wordt vervolgens aangevuld met extra aflossingen zodat u steeds meer gaat aflossen en minder rente betaalt. Netto bent u zo de eerste jaren van uw hypotheek voordelig uit. Daarna betaalt u netto steeds meer omdat de hypotheekrenteaftrek steeds lager uitvalt. Dit komt doordat u steeds minder rente gaat betalen over uw hypotheeklasten. Aan het einde van de looptijd is uw hypotheek volledig afgelost.

Een andere mogelijkheid is een lineaire hypotheek waarbij de maandlasten in het begin heel hoog zijn en later steeds minder. Maandelijks betaalt u een deel rente en een deel aflossing. In het begin lost u weinig af en betaalt u veel rente en later gaat u steeds meer aflossen en minder rente betalen. Net als bij een annuïteitenhypotheek is de hypotheek gegarandeerd tijdens de looptijd van 30 jaar helemaal afgelost.