Bel ons: 085-2730227

Hypotheekvormen uitlegAls u voor het eerst een hypotheek gaat afsluiten dan komt u in aanraking met verschillende hypotheekvormen. Het is natuurlijk belangrijk dat u van te voren weet wat voor een soort hypotheekvorm u gaat afsluiten. Sinds de nieuwe regelgeving zijn er eigenlijk slechts twee hypotheekvormen belangrijk. De lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Dit zijn de enige hypotheekvormen waarbij u gebruik mag maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat de hypotheekrente van uw hypotheek voor een gedeelte fiscaal aftrekbaar is.

Eén van de hypotheekvormen waar starters regelmatig voor kiezen is de annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvorm bestaat uit iedere maand hetzelfde bedrag zolang de rente gelijk blijft. Het maandbedrag dat u betaalt bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. In het begin betaalt u vooral rente en relatief weinig aflossing. Na mate de looptijd verstrijkt gaat u steeds meer aflossen en betaalt u dus ook minder rente. Toch blijft het maandbedrag gewoon hetzelfde alleen het bedrag dat u netto betaalt gaat veranderen. Als u minder hypotheekrente betaalt dan krijgt u ook een lagere hypotheekrenteaftrek. Aan het einde van uw looptijd zijn de maandlasten hierdoor in verhouding hoger dan aan het begin.

De lineaire hypotheek is ook een mogelijkheid om voor te kiezen als u een hypotheekvorm wilt met een fiscaal voordeel. Met deze hypotheekvorm lost u iedere maand 1/360 deel van uw hypothecaire lening af. Dit doet u 30 jaar lang en daarnaast betaalt u een rente over het openstaande deel per maand. Een nadeel van deze hypotheekvorm is dat u in het begin hoge maandlasten heeft omdat u zowel een hoge aflossing heeft als een hoge rente betaalt. Na mate de schuld afneemt gaat u steeds minder betalen voor uw hypothecaire lening. Het voordeel van deze hypotheekvorm is dat u in een relatief kort termijn veel geld aflost. Dit is ideaal voor starters die in de toekomst willen doorstromen naar een grotere woning. Ze bouwen zo sneller een vermogen op.