Bel ons: 085-2730227

Hypotheekrenteaftrek aanvragenAls u in het bezit bent van een eigen koopwoning dan mag u hypotheekrenteaftrek aanvragen. Voor de hypotheekrenteaftrek zijn de regels de afgelopen jaren flink veranderd. Als starter mag u bijvoorbeeld alleen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek als u een lineaire of annuïteitenhypotheek afsluit. Daarnaast dient u de hypotheek binnen 30 jaar volledig afgelost te hebben. Als u voldoet aan alle regels dan kan u de hypotheekrenteaftrek aanvragen.

De hypotheekrenteaftrek ontvangt u oorspronkelijk achteraf over de betaalde inkomstenbelasting. Als u aangifte heeft gedaan van het afgelopen jaar dan kan u aangeven dat u een woning met hypotheek heeft. De hypotheekverstrekker stuurt u altijd jaarlijks een overzicht van de betaalde hypotheekrente. Dit overzicht kan u gebruiken om de aangifte in te vullen en de hypotheekrenteaftrek aan te vragen.

Het is ook mogelijk om de hypotheekrenteaftrek vooraf aan te vragen. U wilt bijvoorbeeld maandelijks uw hypotheekrenteaftrek ontvangen zodat uw vaste lasten lager worden. Dit kan door een voorlopige teruggave aan te vragen bij de Belastingdienst. U kan met deze teruggave in twaalf termijnen vooraf uw hypotheekrenteaftrek ontvangen. Als er een wijziging plaats gaat vinden in uw loon dan is het belangrijk om dit tijdig door te geven aan de Belastingdienst. U voorkomt zo problemen met teveel ontvangen hypotheekrenteaftrek.

Het is wel belangrijk dat u vooraf controleert of u wel recht heeft op de hypotheekrenteaftrek. Niet alle huiseigenaren hebben namelijk recht op hypotheekrenteaftrek. De voorwaarden hebben we voor u op een rijtje gezet:

  • U mag uw hypotheek maar maximaal 30 jaar aftrekken.

  • De woning waarop u de hypotheekrente aftrekt dient uw hoofdverblijf te zijn. Een tweede vakantiewoning komt dus niet in aanmerking voor de aftrek.

  • De renteaftrek kan alleen berekent worden op het deel van de hypotheek van de woningschuld.

  • Als een hypotheek na 1 januari 2013 is afgesloten dan dient de hypotheek lineair te zijn of een annuïteitenhypotheek. De hypotheek dient ook binnen 30 jaar afgelost te zijn om recht te houden op de hypotheekrenteaftrek.