Bel ons: 085-2730227

Hypotheekrente vergelijken 5 jaar vastAls u de hypotheekrente gaat vergelijken bij verschillende banken dan ziet u al snel verschillen. Het is slim om even goed te gaan kijken of een hypotheekrente 5 jaar vast staat of 10 jaar. Vaak ziet u een verschil in het rentepercentage als uw rente langer vast staat. Zo betaalt u met 5 jaar vast vaak een lager rentepercentage dan met 10 jaar vast. Dit heeft te maken met het risico op verlies voor een bank als ze u 10 jaar lang een lage rente geven terwijl de rente flink kan gaan stijgen.

Naast het 5 jaar vastzetten van de hypotheekrente is er nog een verschil zichtbaar. U betaalt minder rente als u een hypotheekrente met NHG neemt. Een NHG garantie is voor u als woningbezitter absoluut van belang. U beperkt hier namelijk de financiële risico’s mee bij de aanschaf van een eigen woning. Een NNG garantie is een soort vangnet als u onverwacht de hypotheek van uw eigen woning niet meer kan betalen. Een mogelijke verkoop met verlies kan door de NHG garantie worden voorkomen. Als u liever uw woning niet wilt verkopen dan kan er gekeken worden naar een oplossing om uw woning toch te kunnen betalen. Het wordt aangeraden om altijd een hypotheekrente met NHG af te sluiten mits dit mogelijk is bij de aanschaf van uw woning. U loopt zo geen groot risico als de situatie ineens verandert.

Per 1 juli 2015 ligt de grens van de NHG garantie op maximaal € 245.000. Als uw woning duurder is dan kan u geen gebruik meer maken van de NHG garantie. Dit bedrag is incl. bijkomende kosten, zoals de notariskosten, overdrachtbelasting en de borgtochtprovisie.

De NHG rekent een standaard percentage van 6% voor deze bijkomende kosten. Dit betekent dat uw maximale aankoopbedrag van uw woning inclusief verbouwingskosten €231.132,- mag zijn.