Bel ons: 085-2730227

Hypotheek teruggave aanvragenAls u in het bezit bent van een koopwoning en u voldoet aan alle regels dan kan u een hypotheek teruggave aanvragen. U mag namelijk een gedeelte van de hypotheekrente op uw woning terugvragen. Voor starters is er in 2013 een hoop verandert om nog recht te maken op deze teruggave. Als u hieraan voldoet dan kan u een voorlopige teruggave indienen.

Hypotheek teruggave aanvragen kan zowel achteraf als vooraf. In principe doen we altijd na afloop van het jaar onze aangifte inkomstenbelasting. We nemen dan de aftrekbare hypotheekrente mee in het saldo van onze aangifte. Afhankelijk van uw inkomen, WOZ waarde en de hoogte van uw hypotheekrente krijgt u een bepaalt bedrag terug. U kan dit bedrag in één keer terug ontvangen na afloop van het jaar.

Als u recht heeft op teruggaaf dan hoeft u in principe niet een heel jaar lang te wachten. U kan namelijk ook een voorlopige hypotheek teruggave aanvragen. Online kan u de hypotheek teruggave aanvragen bij de Belastingdienst. Op het formulier vult u de gegevens in van uw inkomen, WOZ waarde en de hypotheekrente die u het komende jaar gaat betalen. Als uw teruggave is aangevraagd en goedgekeurd door de Belastingdienst dan ontvangt u in twaalf termijnen uw hypotheek teruggave.

Het is wel belangrijk dat u alleen een hypotheek teruggave gaat aanvragen als u hier recht op heeft. Als starter moet u in 2013 bijvoorbeeld aan de volgende regels voldoen om nog recht te hebben op een teruggave:

  • Uw hypotheek moet in 30 jaar minimaal annuïtair afgelost worden.

  • De aflossing moet in de hypotheekakte opgenomen zijn.

  • U bent verplicht om maandelijks af te lossen anders vervalt het recht op teruggave.

  • U mag alleen de hypotheekrente aftrekken van uw hoofdwoning en dus niet van uw vakantiewoning waar u toevallig nog een hypotheek op heeft zitten.

  • U mag alleen de eigenwoningschuld aftrekken.