Bel ons: 085-2730227

Uw hypotheek berekenen in Excel.Starters kiezen vandaag de dag standaard voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Dit betekent alleen wel dat uw hypotheek door de jaren heen gaat veranderen. De maandlasten die u het eerste jaar betaalt zijn over een jaar of langer weer heel anders. Voordat u een keuze maakt tussen een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek is het verstandig om te kijken wat uw vaste lasten gaan worden. Doormiddel van Excel kan u berekenen wat u per maand moet gaan betalen aan uw hypotheeklasten. U kan zien wat u nu gaat betalen, maar ook wat u gaat betalen over vijf jaar. U kan hiervoor gebruik maken van standaard Excel sheets waarbij u alleen nog maar uw gegevens hoeft in te vullen en de rest wordt vanzelf berekent.

Het verschil tussen beide hypotheken zit hem vooral in de bruto en netto maandlasten per maand. Bij een annuïteitenhypotheek zijn de netto maandlasten in het begin lager dan aan het einde van de looptijd. Iedere maand lost u een vast bedrag van uw hypotheek af. Doordat uw hypotheekschuld iedere maand fors lager wordt betaalt u op het einde vrijwel geen rente meer. De lage rente zorgt ervoor dat u ook bijna geen recht meer heeft op de hypotheekrenteaftrek. Netto bent u zo duurder uit dan in het begin van uw hypotheek. U kan deze berekeningen allemaal zien door uw hypotheek te berekenen in Excel.

Een lineaire hypotheek kan u uiteraard ook berekenen in Excel. De eerste jaren zijn hier de bruto maandlasten het hoogst omdat u relatief weinig aflost en veel rente betaalt. De jaren erna gaat u steeds meer aflossen en minder rente betalen. De bruto en netto maandlasten gaan hierdoor dalen waardoor u op het einde minder betaalt vergeleken met het begin. Voor deze hypotheekvorm wordt dan ook vooral gekozen bij wat oudere starters. Als ze met pensioen gaan dan hebben ze natuurlijk minder geld om te besteden aan hun hypotheeklasten. De lasten zijn dan gelukkig lager en dit is allemaal te zien als u een speciaal Excel sheet gebruikt om uw hypotheek te berekenen.