Bel ons: 085-2730227

Rentemiddeling bij meer banken

02 oktober


Veel mensen weten inmiddels dat de hypotheekrente erg laag is op dit moment. Maar daar heb je niet veel aan als je al een eigen huis hebt, en de rente die je betaalt hebt vastgezet voor langere tijd. Sommige banken zoals ING en SNS bieden rentemiddeling aan. Je betaalt dan het gemiddelde van de actuele rente en de rente die je nu betaalt en hebt vastgezet. Je moet dan vaak een boete betalen omdat je deze periode openbreekt. Er zijn nog maar weinig banken die rentemiddeling aanbieden. Dat komt omdat het belastingtechnisch allemaal erg onduidelijk was, en administratief erg ingewikkeld. Daar komt nu volgens Staatssecretaris Wiebes van Financiën vanaf 2016 verandering in.

Administratie bij de banken wordt eenvoudiger

De boeterente wordt nu fiscaal gezien als kosten beschouwd. Per 2016 wordt dit fiscaal als rente gezien, en kan je de boeterente aftrekken van de belasting. Het maakt dan niet uit of je dit in een keer betaalt, of verdeelt over de looptijd. Het wordt voor banken dan veel  makkelijker, vooral administratief. Het is dan ook de bedoeling dat meer banken rentemiddeling gaan aanbieden.

Niet altijd het voordeligst

Rentemiddeling kan alleen bij je eigen geldverstrekker. Het kan goedkoper zijn dan oversluiten, omdat je geen volledig nieuwe hypotheek afsluit en bepaalde kosten dus niet hebt. Maar het hoeft niet perse de hoogste besparing op te leveren. Laat je dus goed voorlichten en adviseren als je denkt aan oversluiten of rentemiddeling.

 

 

bron; independer.nl