Bel ons: 085-2730227

Hypotheekrenteaftrek 2015: Welke nieuwe regels zijn er in 2015?

12 mei


Als u in het bezit bent van een eigen woning dan heeft u recht op hypotheekrenteaftrek. Bij uw jaarlijkse aangifte mag u de rente van uw lening of hypotheek aftrekken. Dit mag alleen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Sinds 2013 is de regering bezig met het aanscherpen van de voorwaarden. Zo bent u verplicht om maandelijks een stukje van uw hypotheek af te lossen. Als u niets aflost dan heeft u geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente is ook niet meer aftrekbaar van uw tweede woning. Dit soort regels zijn al een paar jaar geleden ingevoerd, maar in 2015 zijn er nieuwe regels omtrent de hypotheekrenteaftrek 2015.

Verlaging hypotheekrenteaftrek naar 51%.

De maximale hypotheekrenteaftrek 2015 is verlaagd van 52% naar 51%. Deze verlaging treft voornamelijk woningeigenaren in de hoogste belastingschrijf. In de komende jaren gaat de hypotheekrenteaftrek verder naar beneden. De verlaging zal plaatsvinden in 28 stappen tot een tarief van 38%. In kleine stapjes gaat u dus steeds meer betalen voor uw eigen woning. In het begin zal u nog niet veel gaan merken van deze verlaging. De verlaging gaat namelijk in kleine stapjes van een half procent.

Eisen bij een nieuwe hypotheek.

Vanaf 2013 zijn er nieuwe regels om nog gebruik te mogen maken van de hypotheekrenteaftrek in 2015. U mag alleen nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek als u een hypotheek binnen 30 jaar aflost. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is het van belang dat u kiest voor een annuïteitenhypotheek. In de hypotheekakte komt ook te staan dat u jaarlijks verplicht bent om een percentage van de hypotheek af te lossen. Naast een annuïteitenhypotheek kan u ook kiezen voor een lineaire hypotheek waarbij u in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek 2015. Voldoet u niet aan de eisen of heeft u het afgelopen jaar geen geld afgelost? Dan vervalt het recht op de hypotheekrenteaftrek 2015.

Hypotheekrenteaftrek 2015 bij een tweede woning.

U kan tot maximaal drie jaar gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek 2015 bij twee woningen. Bijvoorbeeld als u een nieuwe woning aangeschaft heeft, maar uw oude woning is nog niet verkocht. Of als u een nieuwe woning aan het bouwen bent en uw hypotheek al loopt, maar u de woning nog niet kan betrekken. Binnen 3 jaar moet één van de woningen uw vaste woonverblijf worden en uw huidige woning dient verkocht te zijn. Als u niet aan deze eisen voldoet dan ontvangt u over één van de twee woningen geen hypotheekrenteaftrek 2015 meer.

Hypotheekrenteaftrek 2015 maandelijks terugontvangen.

Het is mogelijk om uw fiscale voordeel maandelijks in termijnen terug te ontvangen. Hiervoor dient u een voorlopige teruggaaf aan te vragen. Als u dit niet doet dan kan u er voor kiezen om de hypotheekrenteaftrek jaarlijks terug te vragen. U ontvangt uw geld dan pas terug na de verwerking van uw belastingteruggave.

Conclusie nieuwe regels hypotheekrenteaftrek 2015.

Als u in het bezit bent van een eigen woning en u heeft geen inkomen in de hoogste belastingschrijf dan verandert er voor u in principe helemaal niets. Alleen de hoge inkomens worden getroffen met een verlaging van 1%. Als u verder voldoet aan de andere regels die al eerder opgesteld zijn dan zal er voor u in principe weinig gaan veranderen in 2015.