Bel ons: 085-2730227

Hypotheekrente 20 jaar vast steeds populairder

16 september


HYPOTHEEKRENTE 20 JAAR VAST STEEDS POPULAIRDER. TERECHT?

 

Een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar was lange tijd de favoriet van huizenkopers. Maar sinds begin dit jaar is de 20 jaar vaste rente bezig aan een opmars. Waar een jaar geleden 12 procent van de huizenkopers voor een rentevaste periode van 20 jaar koos, zet inmiddels 36 procent zijn hypotheekrente voor 20 jaar vast. Vanwaar die verschuiving? En is deze opmars terecht?

Rentevaste Periode

Brondata: woningmarktcijfers.staanhier.nl / HDN

De opkomst van de 20 jaar vaste rentetermijn

Bovenstaande grafiek toont de opkomst van de rentevaste periode van 20 jaar in het afgelopen jaar, zoals blijkt uit een analyse van woningmarktcijfers.staanhier.nl. Steeds meer Nederlanders kiezen voor 20 jaar vast. Hoe dat komt?

Met name door de lage hypotheekrente. Dat de hypotheekrente historisch laag is, is bij de meeste consumenten eindelijk bekend. We zijn in een situatie beland waarbij de hypotheekrentes meer dan de helft lager zijn dan het meerjarig gemiddelde. Die lage rentes zien we terug bij alle rentevaste periodes.

Meer betalen voor zekerheid

Sluit je een hypotheek af, dan kies je zelf – in overleg met een financieel adviseur - hoe lang je de rente vastzet. Een belangrijke afweging hierbij, is of de rente komende jaren juist wel of niet gaat stijgen.

Hypotheekrente (1)

Verwacht je dat de hypotheekrente hetzelfde blijft of zelfs gaat dalen? Dan is kiezen voor een korte rentevaste periode de beste keuze. Na een paar jaar zet je de rente dan opnieuw vast, tegen een lager tarief. Verwacht je dat de rente de komende jaren gaat stijgen, dan is een lange rentevast periode de beste keuze.

Je hypotheekrente voor langere tijd vast zetten, zorgt voor zekerheid. Je weet voor langere periode precies wat je maandlasten zijn. Het nadeel van het vastzetten voor langere periode, is dat de hypotheekrente voor 20 jaar zekerheid hoger is dan bij 10 jaar zekerheid. Je betaalt dus extra voor die zekerheid. 

Maar, extra betalen is momenteel een relatief begrip. Ook de hypotheekrente voor 20 jaar zekerheid is nu gewoon erg laag.

Voorbeeld: 2 keer 10 jaar of 1 keer 20 jaar?

Stel, je sluit een annuïtaire hypotheek van € 220.000. Je twijfelt tussen 10 jaar of 20 jaar vastzetten. Kies je voor het eerste, dan heb je een lagere hypotheekrente (2,25% versus 2,6%).

Kies je voor 10 jaar vast, dan zijn je maandlasten zo’n € 40 lager. Reken je dit door naar een langere periode, dan is het verschil groot. Wel moet je na 10 jaar je hypotheekrente opnieuw vast zetten. De verwachting is dat de rente dan weer hoger ligt. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat de hypotheekrente dan rond het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar staat: op 5,2%. Je maandlasten worden hierdoor fors hoger.

Kosten Hypotheekrente

Bij twee rentevaste periodes van 10 jaar (1 x met een zeer lage rente, 1 x met een gemiddelde rente) betaal je in 20 jaar €  196.887 aan maandlasten. Kies je voor een rentevaste periode van 20 jaar, dan kom je uit op € 188.631. Het verschil is €8.278. Kiezen voor 20 jaar vastzetten, is dus hierdoor een keuze die voor 20 jaar zekerheid én voor lagere lasten zorgt.

De hypotheekrente is op dit moment dermate laag, dat je een verdere verlaging niet hoeft te verwachten. De opmars van de rentevaste periode van twintig jaar lijkt daarom zeer terecht. Toch weet niemand zeker wat de hypotheekrente gaat doen. Blijft de hypotheekrente laag of stijgt de rente eerst en daalt deze daarna opnieuw, dan kan het zomaar zijn dat je in het voorbeeld met twee rentevaste periodes van 10 jaar tóch iets voordeliger uit was geweest. De kans daarop is echter klein.

 

 

bron; wegwijs.nl