Bel ons: 085-2730227

Hypotheekrente ontwikkeling: Wat is de verwachting voor de hypotheekrente?

11 mei


De laatste jaren zijn er diverse ontwikkelingen gaande op het gebied van de hypotheekrente. De rentes zijn naar een historisch laag punt gezakt, waardoor het voor veel starters het moment is om een hypotheek af te sluiten. Toch besluiten veel starters nog even te wachten omdat ze meer zekerheid willen qua baan of omdat ze nog niet voldoende eigen middelen hebben om een woning te kopen. Voor starters is het van belang om de hypotheekrente ontwikkeling nauwkeurig in de gaten te houden. In de praktijk kunt u misschien meer geld lenen dan u van te voren had verwacht, vanwege de lage hypotheekrente. Bij de hypotheekrente ontwikkeling zal u een verschil gaan zien bij een langlopende hypotheekrente en een kortlopende hypotheekrente.

Ontwikkeling van de langlopende hypotheekrente.

De rentetarieven van de langlopende hypotheekrente zijn afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De ontwikkelingen op de kapitaalmarkt hangen weer nauw samen met de inflatie en de verwachtingen binnen onze economie. De variabele rentes zijn hierdoor vaak gekoppeld aan de zogenaamde Euribor rentes. De afgelopen tijd is deze rente historisch laag en de 3 maandelijkse rente is zelfs negatief geworden. Dit heeft allemaal te maken met de veranderingen van het ECB. Het ECB doet er alles aan om onze economie te stimuleren door bijvoorbeeld de rentes te verlagen. De Nederlandse Staat kan hierdoor geld lenen tegen een negatieve rente. De langlopende hypotheekrente is nog positief, maar in verhouding met jaren geleden zeer laag. Na verwachting blijft de langlopende hypotheekrente voorlopig dalen. Het ziet er niet naar uit dat we binnenkort een stijging gaan zien in de hypotheekrente.

Ontwikkeling van de kortlopende hypotheekrente.

Slechts een klein deel van Nederland kiest voor een variabele hypotheekrente of een rente van één jaar vast. Het is een risico om hiervoor te kiezen als de hypotheekrente de komende jaren weer flink gaat stijgen. De ontwikkeling van de kortlopende hypotheekrente is afhankelijk van de ontwikkelingen op de geldmarkt en het ECB. Net als bij de langlopende rente is de ontwikkeling van de Euribor rentes van belang. U kan er vanuit gaan dat deze rentes de komende maanden op hetzelfde lage niveau blijven om de economie te stimuleren. Naast de lage rentes ligt de inflatie deze periode op 0%. De inflatie ligt o.a. zo laag vanwege de lage olieprijs. Na verwachting zal het ECB de kortlopende hypotheekrente dan ook laag houden. Voor u zal dit vooral betekenen dat er voorlopig geen stijging zal zijn en de hypotheekrente gelijk blijft.

Conclusie ontwikkeling hypotheekrente.

De lage kapitaalmarktrente zorgt ervoor dat banken goedkoper kunnen financieren. Eind april en begin mei zagen we wel een stijging in de macrocijfers van Europa. Dit kan er soms op duiden dat het ECB de regels gaat veranderen waardoor de rente stijgt. Na verwachting zal dit niet zo snel gaan gebeuren vooral omdat de inflatie voorlopig laag blijft. De verwachting op het lange termijn is dat de rentes in de toekomst weer gaan dalen. Voor de meeste consumenten betekent dit een stabiele hypotheekrente vooral bij de kortlopende hypotheekrente. Voor starters kan het belangrijk zijn om vooral nu een woning te gaan kopen en de rente voor een langere periode vast te zetten.