Bel ons: 085-2730227

Hypotheekrente 10 jaar vast of toch variabel?

08 mei


Als de looptijd van uw hypotheek bijna ten einde loopt dan kan u ervoor kiezen om uw hypotheekrente weer vast te zetten. De langste periode om uw hypotheekrente vast te zetten is 10 jaar. Met de huidige lage rentestand twijfelen veel woningeigenaren om misschien toch één of twee jaar te kiezen voor een variabele rente. Dit is niet alleen van toepassing bij het verlengen van uw looptijd, maar ook bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Wat is de beste keuze in uw situatie en met de huidige hypotheekrente?

Hypotheekrente 10 jaar vast geeft een veilig gevoel.

Het grootste voordeel van een hypotheekrente 10 jaar vastzetten is dat het vooral een veilig gevoel geeft. Op dit moment daalt de rente al meer dan een jaar en het is de vraag hoe lang de rente nog blijft dalen? Het kan dus een slim idee zijn om de huidige hypotheekrente voor 10 jaar vast te zetten. Als er gekozen wordt voor een variabele rente dan heeft u het voordeel dat als de rente blijft dalen u hier profijt uit kan halen. Voorlopig lijkt het erop dat de rente nog wel even blijft dalen of stabiel blijft. Dit kan een flink voordeel opleveren als u kiest voor een variabele rente. Mocht de rente over een paar jaar weer stijgen dan krijgt u hier ook mee te maken als uw hypotheek 10 jaar vast staat. Na 10 jaar krijgt u automatisch de hogere rente, maar heeft iemand met een variabele rente de afgelopen jaren wel een aardig voordeel kunnen verdienen. Een variabele rente is dus nog niet eens zo heel gek.

Na verwachting zal de rente niet snel gaan stijgen.

Een argument om toch voor variabel te kiezen en niet voor een hypotheekrente 10 jaar vast is dat na verwachting de rente niet snel gaat stijgen. De economie begint wel weer aan te trekken, maar dit zal na verwachting niet heel snel gaan. Daarnaast zal de vergrijzing ervoor zorgen dat de rente voorlopig laag blijft en niet al te snel gaat stijgen. Dit is absoluut een reden om toch een variabele rente te overwegen.

De rente van een hypotheekrente 10 jaar vast ligt hoger.

Ondanks het veilig gevoel kan u dus meer geld verdienen door uw hypotheekrente niet 10 jaar vast te laten zetten. Vooral in deze tijd lijkt een variabele rente absoluut een slimme keuze. Toch is er nog een argument waarom u misschien beter niet voor een vaste hypotheekrente kan kiezen. Als u een hypotheekrente voor een langere periode vast zet dan ligt de rente vaak hoger dan bij een variabele rente. Bij een periode van 10 jaar kan een bank al snel een renteopslag rekenen van 1 tot 1,5%. U betaalt dus een stuk meer voor uw hypotheek als u de rente voor een langere periode vastzet. Dit kan op uw hypotheek al snel honderden euro’s per maand extra kosten.

Hypotheekrente 10 jaar vast of niet?

De conclusie van dit hele verhaal is dat u financieel beter uit bent als u kiest voor een variabele rente. Als u meer zekerheid wilt voor u vaste lasten dan kan u weer beter voor een hypotheek 10 jaar vast kiezen. U weet dan zeker wat u maandelijks kwijt bent aan uw hypotheeklasten. Als u uit bent op een financieel voordeel dan kan u beter kiezen voor een variabele rente. Het is misschien onzeker, maar u bespaart al snel honderden euro’s per maand zelfs als de rente stijgt. De verwachting is namelijk dat de variabele rente de komende jaren absoluut niet veel gaat stijgen. Het kan dan veel slimmer zijn om te investeren in een variabele rente.