Bel ons: 085-2730227

Een hypotheekrente vastzetten of toch kiezen voor een variabele rente?

11 mei


Als u in het bezit bent van een hypotheek of u gaat een hypotheek afsluiten dan kan u kiezen voor een vaste hypotheekrente of een variabele hypotheekrente. Met de huidige lage hypotheekrente wil een groot deel van de woningeigenaren hun hypotheekrente vastzetten. Slechts 10% van alle hypotheken in Nederland is variabel en toch kan het een voordeel opleveren als u kiest voor een variabele hypotheekrente. Vooral met de prognose dat de huidige hypotheekrente voorlopig laag gaat blijven. U merkt het verschil vooral in uw totale hypotheekkosten als u kiest voor variabel of vast.

Variabele rente geeft meer risico.

Eén van de grootste argumenten en verschillen met een variabele rente is vooral het risico dat u neemt. De variabele rente is namelijk gekoppeld aan de huidige rentemarkt. Als de rente laag is dan betaalt u relatief weinig geld voor uw woning. Stijgt de markt? Dan gaat u meer betalen en liggen uw vaste lasten een stuk hoger. U neemt zo een risico door te kiezen voor een variabele rente.

Vaste rente geeft duidelijkheid over uw vaste lasten.

Als u kiest voor een vaste renteperiode van 5, 10 of 15 jaar dan heeft u tijdens deze periode duidelijkheid over uw vaste lasten. U betaalt vanaf het vastleggen van uw hypotheekrente een vast bedrag per maand voor uw hypotheek. Als de rente stijgt dan zal uw hypotheekrente niet meestijgen en blijven uw vaste lasten laag. Als de rente gaat dalen dan profiteert u niet van het voordeel van een vaste lage rente. Met het oog op de huidige toekomst is de verwachting dat de variabele rente gelijk blijft of verder gaat dalen. U kan zo al snel 1 tot 1,5% mislopen aan rente. Dit klinkt weinig, maar op een hypotheek kan u al snel honderden euro’s duurder uit zijn met een vaste rente.

Lagere hypotheekrente is ongunstig voor een spaarhypotheek.

Bij een spaarhypotheek is de spaarrente gekoppeld aan de hypotheekrente. Als u kiest voor een lage vaste renteperiode voor 10 jaar dan betaalt u voorlopig een lage rente. Alleen dit zal ook betekenen dat u minder gaat sparen en u er langer over gaat doen om uw woning volledig af te lossen. Het is misschien slimmer om de rente voor 5 jaar vast te zetten of toch te kiezen voor een variabele rente bij een spaarhypotheek.

De keuze voor een variabele of vaste rente is per situatie verschillend.

Het is slim om eens te kijken naar welke keuze voor u de beste oplossing is. U kan kiezen voor een vaste rente als u gewoon zekerheid wilt hebben. Maar als u een spaarhypotheek heeft dan kan variabel misschien slimmer zijn. Variabel kan ook slimmer zijn als u aan de eindstreep minder wil gaan betalen aan uw hypotheekschuld. U moet alleen wel kijken naar de risico’s. Kan u een verhoging van de hypotheekrente wel betalen? Als u dit voorlopig niet kan dan is vast misschien weer slimmer in uw situatie. Maak vooral een afspraak met een adviseur om te overleggen wat er mogelijk is in uw situatie.